woensdag, juli 06, 2005

Kamp moet niet naar Afghanistan maar naar huis

Minister Kamp van Defensie brengt deze week een bezoek aan onze troepen in Afghanistan. De Nederlandse troepen zijn daar als voorbereiding van een Navo vredesmacht, in het zuiden en ook zijn de Nederlanders actief in het noorden om de Amerikanen te ondersteunen in hun strijd. Gisteren vond er een vuurgevecht plaats in de noordelijke provincie Baghlan toen een Nederlands konvooi werd aangevallen door onbekenden, er zijn geen gewonden gevallen. Vorige week werd er nog een Amerikaanse Chinook helicopter in het oosten van Afghanistan neergehaald waarbij er 17 doden vielen. Minister Kamp zei dat het gebied in het zuiden niet vijandig is. Natuurlijk worden onze militairen ook niet aangevallen door bomen of rotsblokken, maar de commando's zijn er ook niet voor niets. Ze zitten daar rond Kandahar, een voormalig Taliban bolwerk.
Dat Nederland daar aanwezig is om de Taliban en Al-Quaida te bestrijden en om de Amerikanen te ondersteunen valt goed te praten. Taliban steunde Osama openlijk in de terreur aanslagen tegen de VS en bood Al-quaida onderdak. Maar als de Nederlandse troepen krijgsgevangen maakt worden die overgedragen aan de Amerikanen, daarna worden ze als illegale strijders opgesloten in één van de Amerikaanse kampen waar ze veelal worden jaren verblijven zonder proces en bovendien worden ze daar aan martelingen blootgesteld. Dit is in strijd met het verdrag van Geneve waarin wordt bepaald hoe met krijgsgevangen om te gaan. Dat de VS ze geen krijgsgevangen noemt doet daar niets aan af, ze hebben de oorlog verklaard en Osama of Al-Quaida heeft zich niet overgegeven, dus het blijven krijgsgevangenen. Doordat Nederland hieraan meewerkt schendt ook Nederland dit akkoord. Ondanks dat ons parlement hier kritische opmerkingen over heeft gemaakt heeft de regering toch 150 militairen gestuurd. Nu roept onze minister Kamp dat het gebied in het zuiden redelijk veilig is terwijl het algemeen bekend is dat juist vanuit Pakistan veel strijders de grens naar het zuiden oversteken om daar te vechten tegen de Amerikanen. Er wordt zelfs gedacht dat Bin laden zich nog ergens ophoudt in dat gebied. In tegenspraak tot zijn eigen uitlatingen verwacht Kamp dat de Nederlanders binnenkort betrokken zullen raken bij gevechtshandelingen. Het wordt tijd om onze militairen naar huis te halen, zij hebben zich niet aangemeld bij het leger om aan oorlogsmisdaden mee te doen. Dat Amerikanen niet voor het internationaal gerechtshof in Den Haag gedaagd kunnen worden maakt de Nederlandse militairen niet ondschendbaar. Zij kunnen wel vervolgd worden en ook minister Kamp die opdracht heeft gegeven voor deze missie. Als ons kabinet de internationale rechtsorde wilt dienen, wat het excuus was voor de missie, treedt zij nu af.
Image Hosted by ImageShack.us

3 eendjes in de vijver:

At 4:20 a.m., Anonymous Anoniem spreekt...

Kamp is een ' macho ' lulletje rozenwater die zichzelf zo nodig moet bewijzen bij al die stoere legermannetjes !
Onze regering heeft Afghanistan als oorlogsgebied verklaart om van het OM af te zijn. We zijn dus in facto in oorlog met Afghanistan.
Al een tijdje geen goeie dope meer gehad trouwens...

 
At 4:57 a.m., Anonymous Anoniem spreekt...

http://www.regering.nl/actueel/nieuwsarchief/2005/04April/25/0-42-1_42-58625.jsp

 
At 9:51 p.m., Blogger Gavrilo spreekt...

Doordat de regering het een gewapend conflict noemt denken zij zich te kunnen vrij waren van internationale verplichtingen. Dit heeft wel dezelfde gevolgen voor militairen, zij kunnen geen ontslag nemen maw wiegering staat gelijk aan desertie (wat de straf daarop is in dit geval weet ik niet). Maar de regering waart zich zelf zo wel vrij van vervolging, of beter gezegd waant zich vrij. Als zij geen oorlog hebben verklaard dan zijn het dus criminelen, zo noem je iemand die zich boven de wet waant.

 

Een reactie posten

<< Home