woensdag, juni 08, 2005

Met zo'n officier heb je geen advocaat nodig

De extreem lage eis in de zaak Savanna is verbijsterend. Tegen de moeder of wat daar voor door moet gaan is 3 jaar plus tbs geëist. Zij zou last hebben van zware borderline en de officier denkt dat zij Savanna niet met opzet heeft vermoord. Dan zou die loser die zich zelf officier van justitie noemt doodslag en subsidiair zware mishandeling met de dood als gevolg ten laste moeten leggen. Dit is een aanfluiting, zelfs de rechter verbaasde zich hierover.
Twee forensisch deskundigen gaven gisteren uitleg over het sectierapport. De patholoog stelde vast dat Savanna's lichaam onder de blauwe plekken zat, zowel oude als nieuwe. Ook had het meisje diverse bloeduitstortingen. Bovendien was Savanna volgens één van de deskundigen "snotverkouden". De peuter was tevens ernstig ondervoed. Ten tijde van haar dood was Savanna 3,5 jaar oud en woog ze 10,7 kilo. Door die ondervoeding was haar bloedsuikerspiegel gevaarlijk laag, bleek uit het rapport van het Nederland Forensisch Instituut. Toen haar stoffelijk overschot werd aangetroffen, had Savanna een prop in de mond, met daaromheen een zwachtel. Tijdens de rechtszaak verklaarden zowel de moeder als de stiefvader dat Savanna wel vaker een washandje in de mond kreeg "als ze krijste en niet stil te krijgen was".
Alle factoren samen kunnen tot de dood van het meisje hebben geleid, maar volgens de patholoog kunnen ook alle zaken afzonderlijk dodelijk zijn geweest. Ook de tegen de stiefvader zou een veel zwaarder straf dan 2jaar plus tbs geeist moeten worden. Hij zou erg volgzaam zijn geweest en kon niet voor zichzelf of ander opkomen. Is dat een reden om zo'n lage straf te eisen? Dat noem je toch gewoon een meeloper. Het hebben van geen persoonlijkheid is geen excuus. Dat is geen ziekte maar een zwakte. Anders krijg je de redenering dat je vrouwen mag verkrachten omdat ze er te verleidelijk uit zien. Of dat je een tegel van het viaduct mag gooien omdat je vrienden dat ook doen.
Mevrouw Degeling is de naam van de Officier van Justitie, even onthouden voor als ik ooit problemen met justitie krijg.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

0 eendjes in de vijver:

Een reactie posten

<< Home