woensdag, juni 08, 2005

Irak als deel van de New American Century

Waarom Amerika Irak aanviel.
De oorzaak van de Irak oorlog is niet dat Saddam zich niet hield aan de Vn resoluties, veel landen hebben schijt aan de Vn waaronder Israel en natuurlijk de VS zelf. De Vn resolutie waar Amerika de oorlog op baseert is de meest idiote resolutie uit de geschiedenis. Lang heeft de Vs geprobeerd om te bewijzen dat Irak Wapons of Mass Destruction (WMD) had en toen ze dat niet lukte zeiden ze dan moet Irak maar bewijzen dat het geen WMD had. Dat is een onmogenlijke opgave. Ludicratie ten voeten uit. Uit een memo aan Blair die in de handen van de Times is terecht gekomen blijkt ook al dat de plannen voor de oorlog allang gesmeed waren voor de bewuste resolutie. Overigens zijn er geen WMD gevonden in Irak ondanks dat ze het land al 3 jaar aan het omploegen zijn geweest, maar dat was ook wel te verwachten. Saddam bleek eigenlijk nog nauwelijks over enige militaire capaciteiten te beschikken. Na een paar dagen was het hele Iraakse leger verslagen en zat Saddam ergens in een minibunker verscholen.
Toen hebben de Amerikanen er de wending aan gegeven dat de oorlog rechtvaardig was omdat ze de tiran hebben verdreven en een democratie hebben gemaakt. Een discutabel argument omdat Amerika de hulp heeft in geroepen van landen waar geen enkele sprake is van democratie zoals Pakistan en Oezbekistan om maar niet te spreken van Saudi-arabie waar veel Al-quaida terroristen vandaan zijn gekomen. Vanuit die landen heeft Amerika militaire operaties gelanceerd en met de leiders van die landen heeft Bush openlijk de hand geschud.
Aan de grondslag van de oorlog lijkt toch de denktank the Project for the New American Century (PNAC) te liggen, een lobby groep die sterk vertegenwoordigd is in de Bush regering. Cheney, Rumsfeld, Perle, Wolfowitz, allemaal ex-leden en denkers van het PNAC die nu in de regering zitten. Het PNAC wilt dat de Vs altijd voorbereid is op meerdere conflicten en het liefst met enige regelmaat een oorlogje voert. Dit om de Amerikaanse invloed altijd te doen gelden en uitbreiden en zo de wapenindustie op een hoog niveau te houden. Een vorm van imperealisme dus, er wordt ook gesproken van Washington als Neo-Rome. Een deel van hun plan is om belangrijke militiare basses te hebben in zuid-oost Azie, zuid Europa en het Midden-Oosten natuurlijk. Alles leek zijn gangetje te gaan, ze hadden legers in de Filipijnen, Zuid-Korea, Europa en ze hadden Israel in het Midden-Oosten. Totdat de aanval kwam op het World Trade Centre op 9-11-2001 en Bush en zijn PNAC vriendjes zich ernstig zorgen begonnen te maken over hun grip op het MO. Israel was leuk en aardig maar dat land zat toch omringd door (Amerika)vijandige landen. Toen besloot Bush de cavalerie in te zetten. En bedacht het PNAC plannen zoals we die in de Downing street memo hebben kunnen lezen. Free Image Hosting at www.ImageShack.us

0 eendjes in de vijver:

Een reactie posten

<< Home