dinsdag, juni 07, 2005

Hans hoogervorst, val dood

Marktwerking is alleen goed voor sectoren waar bedrijven ongebreideld winst mogen maken. Niet voor zaken waarbij kwaliteit en toegankelijkheid voor de gehele bevolking gelijk moet zijn. Ik ben tegen marktwerking in de zorg en met name bij huisartsen en apotheken. Het is schandalig dat je van de mate waarin je verzekering nog iets wil vergoeden afhankelijk bent. Marktwerking zal de kwaliteit en ,zo zeggen experts, de prijs niet ten goede komen. Het is belangrijk dat men niet eerst aan de portemonnaie hoeft te denken voordat men naar de huisarts gaat. Veel aandoeningen zijn goed en goedkoop te behandelen mits men snel een diagnose stelt. Om die reden ook vind ik het een slecht idee om huisartsen te laten onderhandelen met zorgverzekeraars want dat kost tijd die ze beter aan hun patienten kunnen besteden. Als men door de plannen van Hans Hoogervorst straks niet meer naar de huisarts gaat zal men later als het ondragelijk is geworden alsnog naar de ehbo-post bij het ziekenhuis gaan. Dat kost meer en niet alleen meer geld.
Ook is het vergoeden van alleen de goedkope variant van een bepaald medicijn niet wenselijk. Ieder mens is uniek en niet elk medicijn heeft een voorspelbare uitwerking. Als blijkt dat het goedkope medicijn niet geneest of niet voldoende functioneert of zelfs ernstige bijwerkingen veroorzaakt dan moet de patient alternatieve medicijnen kunnen krijgen, ook al kosten die alternatieven wat meer.
De voorstellen van de minister zijn inhumaan en ik hoop dat de eerste kamer er niet mee instemt. Het is het zoveelste voorbeeld van het wanbeleid van dit kabinet. Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Het voorstel voor het invoeren van een basisverzekering en de concurentie mogelijkheid voor verzekeraars (wat niet zal gebeuren want het is een kartel) is aangenomen. Een grote stap voor Hoogervorts en een harde klap voor de verzorgingstaat. Velen zullen nu kiezen voor een slechte maar goedkope verzekering, anderen zullen naar het buitenland gaan omdat ze niet goed verzekerd zijn en de behandeling in Nederland niet kunnen betalen. Hans is slecht voor de gezondheid.

0 eendjes in de vijver:

Een reactie posten

<< Home