dinsdag, juli 26, 2005

Zwarte humor

De volkskrant heeft ook humor.
Menezes was niet echt happy in Londen
MEXICO-STAD - Zijn vader had hem bij herhaling gezegd dat Londen een gevaarlijke plaats was om te wonen. Onzin, had Jean Charles de Menezes geantwoord tijdens zijn laatste vakantie in Brazilië: ‘In Londen is geen geweld. Daar heb je het goed. Daar loopt niemand met wapens rond.’
Tja, die Menezes heeft zich gekke dingen in zijn hoofd gehaald. Vijf of acht kogels, de experts zijn nog aan het peuteren. Als zij klaar zijn wordt Menezes weer een beetje op gekalefaterd met wat plakband en make-up en daarna wordt het lijk terug naar Brazilië gestuurd.
Aan de ene kant kun je blij zijn dat de politie genadeloos durft op te treden. Beter één te veel dan één te weinig. Aan de andere kant is het triest dat zoiets gebeurt, zeker op deze brute manier. Menezes had geen enkele kans. De politie opereerde in burger en had Menezes vanaf zijn huis al gevolgd. Pas bij een metrostation in de buurt greep de politie in. Met getrokken pistolen rende ze op de Braziliaan af en deze sloeg op vlucht, waarschijnlijk omdat hij zijn achtervolgers niet als politie had herkend. Na een achtervolging werd Menezes tegen de grond gewerkt en dat was blijkbaar niet voldoende want de politie schoot zo'n acht maal van dichtbij op zijn kop. Wat had de Braziliaan fout gedaan? Niets, toevallig woonde hij in dezelfde flat als een paar verdachten van de aanslagen op 7-7. Zijn reactie op de fatale dag is ook volkomen begrijpbaar. Hij dacht waarschijnlijk overvallen te worden door criminelen.
Het lijkt een ongeluk, de politie wilde kortdaad optreden en leed juist voorkomen.
Maar als je kijkt waarom Menezes is neergeschoten dan is de politie toch wel kort door de bocht gegaan. Ten eerste, hun inlichtingen klopten niet, ze achtervolgde de verkeerde. Zij zijn alleen op uiterlijke kenmerken af gegaan. Menezes was niet blank, droeg een dikke jas (het was geen warm weer die dag, zeker voor een Braziliaan) en droeg een rugzak. Dat de politie zijn flat in de gaten hield begrijp ik, maar je mag toch aannemen dat zij weten wie moeten volgen. Waarom werd Menezes niet gelijk aangehouden? Waarom wachtte de politie zolang totdat zij het gevoel kregen wel heel drastisch te moeten ingrijpen. De politie heeft paniek voetbal gespeeld met het gevolg dat Blair zijn excuses moeten maken aan de familie met de belofte het lijk zo snel mogenlijk terug te sturen naar Brazilië.
Nu is de druk op de politie nog groter, er moeten positieve resultaten te voorschijn worden getoverd om de nare smaak weg te spoelen. Ik gok er op dat de komende dagen heel wat onschuldigen zullen worden opgepakt. Later zullen de verdachten weer vrij gelaten moeten worden wegens gebrek aan bewijs. Maar dat is later, als de dood van Menezes weer een beetje vergeten is. Dan krijgen de onschuldig gebleken verdachten geen excuus aangeboden, van niemand niet. Ze mogen gewoon blij zijn dat ze nog leven.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

0 eendjes in de vijver:

Een reactie posten

<< Home