zaterdag, juli 23, 2005

The mud thickens

Eerst even een correctie op mijn vorige artikel -Karl Rove: "Goebbels was een amateur"-, Judith Miller en Matthew Cooper hebben samen het artikel geschreven waarin Rove als het lek werd genoemd. En collumnist Robert Novak zou niet de naam van de vrouw van ex-ambassadeur Wilson hebben genoemd, alleen dat zij voor de cia werkte. Toch blijft het raar dat hij niet verder aan de tand is gevoeld. De bron van Cooper zegt dat hij de naam van Novak heeft gehoord. Deze bron zou dat aan Cooper hebben doorverteld en Cooper zou een week voor het verschijnen van Novak's collumn dit hebben gehoord. Dus Novak was al een week voor publicatie aan het rond bazuinen dat Plame, de vrouw van Wilson, een cia-spion was. Als hij dit deed om zijn verhaal te verificeren is het raar dat anderen waar hij dit aan vertelde dit hebben overgenomen en aan andere journalisten hebben door verteld. Dus lijkt het me dat of de bron lult dat hij het van Novak heeft gehoord. Reden genoeg om Novak te vragen hoe hij aan het nieuws is gekomen en wat en aan wie hij dit heeft door verteld.
Afijn, het blijft een raar verhaal. Want nu blijkt Cooper niet één bron te hebben verzwegen, maar twee. Als eerste ging het om Scooter Libby (Dick Cheney's stafchef), hij was de eerste die werd verdacht door aanklager Fitzgerald van het lekken van de naam. Maar Cooper heeft ervan getuigd dat Libby het van Cooper zelf heeft gehoord, Libby was in ieder geval niet zijn bron. Daarnaast blijkt Cooper ook met Rove contact te hebben gehad, Cooper die hem al gelijk Rove aanwees als lek heeft diezelfde Rove niet als bron genoemd. Maar Rove zegt dus dat hij wel contact heeft gehad met Cooper maar de naam van cia-spionne niet heeft genoemd. Hij zou pas daarvan op de hoogte zijn geweest na het verschijnen van Novak's collumn.
Juist, begrijpt U het nog. Leg het mij dan ook uit. Als Cooper de waarheid spreekt dan liegt Rove, maar waarom hij dan Rove als bron in bescherming heeft genomen en daarna in zijn artikel toch heeft beschuldigd van lekken is mij een raadsel. Als Rove de waarheid spreekt, hoe komt Cooper dan aan zijn info? Nog meer verborgen bronnen? En de vraag blijft hoe komt Robbert Novak aan zijn informatie en wat heeft hij aan Karl Rove verteld? Novak speelt dus, volgens mij althans, de sleutelrol. Free Image Hosting at www.ImageShack.us

0 eendjes in de vijver:

Een reactie posten

<< Home