dinsdag, juli 12, 2005

Karl Rove: "Goebbels was een amateur"

Het was Karl Rove hoofd van de propaganda afdeling van de regering Bush die tegen columnist Robert D. Novak zou hebben gezegd dat de vrouw van voormalig ambassadeur Joe Wilson een spionne van de cia was. Dit zou blijken uit email-correspondentie van journalist Matthew Cooper. Joe Wilson had stevige kritiek geuit op Bush omdat die ten onrechte had gesteld dat Irak uranium uit Afrika had geïmporteerd. Met dit uranium zou Irak WMD kunnen maken en daarom moest Amerika wel aanvallen. Omdat Wilson iets te veel de waarheid sprak heeft iemand uit de regering van Bush wraak genomen en was aan Novak de informatie doorgespeld dat de vrouw van Wilson een spionne was. Dit is het doorspelen van staatsgeheimen en daar staat in Amerika een fikse straf. Tenzij je Rove heet natuurlijk.
In de VS is al bijna 2 jaar een onderzoek gaande naar wie het lek is. Twee journalisten van de NY times hadden in verschillende artikels de beschuldiging geuit dat de geheime informatie van Karl Rove afkwam. Omdat deze twee journalisten hun bronnen niet wilde onthullen heeft de aanklager gedreigd hen in het gevang te gooien. Één van hen, Cooper , heeft toen toch meegewerkt (ook nadat zijn bron hem daarvoor toestemming had gegeven) en de redactie van de NY Times heeft ook alle correspondentie aan de rechtbank overgedragen. De andere jounalist, Judith Miller, zit nog vast omdat ze niet wilde meewerken. Waarom zij wel worden vast gehouden en niet Novak is verbijsterend. Novak heeft mee gewerkt aan de onthulling van staatsgeheimen en Novak zou toch moeten weten wie zijn bron en mededader is. Het enige wat de andere twee jounalisten hebben gedaan is het uiten van de beschuldigening dat Rove het lek was. Novak en Rove zouden dus de wet hebben overtreden en niet Cooper en Miller. Dat zij hun bronnen willen beschermen is hun goed recht. Als de overheid niet eens Novak naar zijn bron heeft gevraagd waarom zou de overheid dan twee anderen wel mogen opsluiten voor belemmeren van de waarheidsvinding. Hoe geïnteresseerd is de rechtbank eigenlijk in de waarheid.
Dat Robert D Novak buiten schot is gebleven valt te verklaren door het feit dat hij een klusjesman is voor Rove. De twee zijn al twintig jaar vrienden en partners in crime. De zoon van Novak is een belangrijk commercieel medewerker bij een uitgever die het boek over Kerry "Unfit for command" op de markt hebben gebracht. Nog voordat het boek in de rekken lag melde Vader Novak al in zijn column de (valse) beschuldiging dat Kerry lafhartig van het slagveld in Vietnam was weggerend. Dit verhaal was een deel van de smeercampagne "Veterans against Kerry". Terwijl het ware verhaal was dat Kerry juist onder vijandig vuur zijn gewonde maten zou hebben weggesleept. Een verhaal waar Kerry nooit zelf mee heeft gepronkt en zelfs Bush (die tijdens die oorlog zg studeerde en met pappa's centen een stevige coke en alcohol verslaving onderhield) zei dat hij geloofde dat Kerry gewoon goed was in Vietnam. Al snel werd het beschuldigende vingertje naar Karl Rove gewezen voor het verspreiden van deze leugens. Maar dat is later nooit hard gemaakt.
Eerder werden de beschuldigingen over de betrokkenheid van Karl Rove bij het nieuwe schandaal nog snel weg gewuifd, nu is het stil aan de overkant. Wie zwijgt stemt toe. Maar net als Rumsfeld mag Rove vast wel blijven van Bush, Bush is namelijk niet zo kritisch.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

0 eendjes in de vijver:

Een reactie posten

<< Home